Veel kinderen gamen, van spelletjes op de mobiele telefoon of tablet van papa en mama, tot urenlang online gameplezier met vrienden op de Playstation. Denk jij nou dat je kind te veel gamet? Lees hier alles over een potentiële gameverslaving en wat je er aan kunt doen!

Waarom gamen we zo graag?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en volwassenen graag gamen als een vorm van ontspanning. Veel games worden gespeeld samen met (online) vrienden. Dat maakt gamen extra aantrekkelijk. Tijdens het gamen is je kind niet alleen. Ook zoeken kinderen graag de spanning op in games. Alles is veel heftiger en sneller in games dan in het echte leven.

Wegvluchten in games?

Gamen kan kinderen erg in beslag nemen. Soms zo erg, dat het een gemakkelijke manier is om te vluchten uit het gewone leven. Kinderen die vluchten in de wereld van games, doen dat misschien omdat ze in het gewone leven ongelukkig zijn. Of het leven zelfs niet aankunnen. Als je ziet dat je kind dat doet en daarmee in de problemen komt, is het belangrijk om hulp te vragen. Wees alert, zeker als de schoolcijfers ineens dalen. Probeer met je kind te blijven praten, ook al trekt het zich terug.

Oppassen met het woord gameverslaving!

Door het woord gameverslaving te gebruiken, maak je het probleem gelijk erg zwaar. Dat is vaak helemaal niet nodig. Het lost ook de eventuele spanningen over gamen in jullie gezin niet op. Wat wel kan helpen, is om je te verdiepen in de wereld van je gamende kind. Toon interesse en speel zelf ook eens mee. Welke games speelt je kind bijvoorbeeld graag en waarom?

Wanneer is mijn kind verslaafd te noemen?

Wanneer is het gamegedrag van je kind gezond of ongezond? Dat hangt niet af van hoeveel uren je kind gamet. Het is wel belangrijk dat er een goede balans is tussen het gamen en andere dingen in het leven van je kind, zoals sporten, vriendschappen en school.

Dit zijn signalen dat het gamen meer is dan gewoon ontspanning:

  • Je kind is extra prikkelbaar (boos, geïrriteerd) als de computer niet beschikbaar is.
  • Je kind heeft een slecht humeur zolang het niet kan gamen.
  • Je kind verwaarloost steeds zijn of haar huiswerk.
  • Je kind liegt over huiswerk en cijfers.
  • Je kind verwaarloost vrienden.
  • Je kind komt steeds minder buiten en/of sport minder.

Is een van de bovenstaande punten nou het geval bij jouw kind? Raak dan niet direct in paniek en noem het beestje ook niet direct bij de naam. Vermoed je een gameverslaving? Ga dan rustig in gesprek met je kind en toon interesse. Vaak is gamen voor kinderen een uitweg en niet een verslaving. Zonder de gameconsole kan ook geleefd worden, maar dan moeten er wel kansen worden geboden. Onthoud ook dat wij als mensheid tegenwoordig bijna online leven. Extra uren met vrienden op de gameconsole is niet direct een ramp.

Waar kun je met zorgen terecht?

Kijk op Gameninfo.nl of bel met de Gamen Infolijn: 0900-1995.

Categories:

No responses yet

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *