Ben jij van plan je spreekbeurt te geven over het onderwerp gamen? Dan hebben wij hier een aantal dingen staan die jou goed kunnen helpen! 

Hoe zijn games ontstaan?

Videogames zijn ontstaan in speelhallen, die je tegenwoordig niet zoveel meer ziet in Nederland. Het allereerste videospel heette ‘’Pong’’. Dit was een soort van tafeltennis spel wat je met z’n tweeën kon spelen. Bij ‘’Pong’’ moest je een balletje naar de andere kant van het veld slaan en hopen dat je tegenstander het balletje mist. 

De allereerste spelcomputer werd gemaakt in Amerika en heette ‘’the oddysey’’. Deze spelcomputer kon je aansluiten op je tv en dan kon je ‘’Pong’’ spelen. Deze spelcomputer was een grote inspiratie voor de man die het gamen populair heeft gemaakt. Deze man heet Nolan Bushnell, hij is de maker van de allereerste veelgebruikte spelcomputer, de Atari.

Spreekbeurt over gamen

Verschillende spelcomputers

Na het succes van de Atari werden er steeds meer spelcomputers gemaakt. Natuurlijk waren de spelcomputers van vroeger lang niet zo goed als die van nu, maar voor die tijd waren ze al heel bijzonder. 

In 1995 kwamen de spelcomputers die wij kennen op de markt. De Playstation 1, de Nintendo 64 en de Sega Saturn. Deze spelcomputers waren al veel beter dan die van vroeger. 

Tegenwoordig hebben we de allernieuwste spelcomputers die nog eens veel beter zijn dan die van 1995. Nu hebben we bijvoorbeeld de Playstation 5, XBOX One S Series en de kleinere varianten als de Nintendo Switch.

Niet alle games worden gespeeld op spelcomputers. Sommige worden gewoon op een laptop of PC gespeeld. 

Verschillende soorten games

In alle jaren dat mensen gamen zijn er een heleboel soorten games uitgebracht. Wij hebben de soorten op rij gezet die tegenwoordig nog heel veel terugkomen:

 • First Person Shooter games (FPS)
  Bijvoorbeeld; Call of Duty, Battlefield, Counter Strike en Valorant.
 • Sport games
  Bijvoorbeeld; Fifa, NBA2K (basketbal), NHL (ijshockey), Madden (American football) en GPA tour (golf).
 • Race games
  Bijvoorbeeld; Need for Speed, Forza, Formule 1 en Gran Turismo.
 • Simulatie games
  Bijvoorbeeld; De Sims, Grand Theft Auto, Farming simulator en Zoo Tycoon.
 • Battle Royale games
  Bijvoorbeeld; Call of Duty Warzone, Fortnite, Apex Legends en PUBG.
spreekbeurt over gamen

Geld verdienen met gamen

Tegenwoordig zijn er ook een aantal manieren om geld te verdienen met gamen. Zo hebben we bijvoorbeeld streamers, professionele gamers en youtubers. Hier gaan wij uitleggen wat deze mensen doen om geld te verdienen.

Streamers:
Streamers zijn mensen die live aan het gamen zijn. Dit doen ze bijvoorbeeld op de website Twitch.tv of op Youtube. Deze mensen gaan bijvoorbeeld een avond van 6 uur tot 10 uur gamen met vrienden en zetten een stream aan. Deze stream kan dan bekeken worden door andere mensen die mee kunnen praten over de games in de chat. De streamers verdienen hun geld door abonnees te krijgen of door donaties te ontvangen,

Professionele gamers:
Tegenwoordig zijn er een heleboel esports. Dit zijn online sporten, oftewel professionele gamers. Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld de Edivisie. Dit is een competitie bestaande uit de 18 teams die in de eredivisie spelen, maar dan spelen deze sporters op Fifa. Zo zit bij Ajax bijvoorbeeld Dani Hagebeuk. De professionele gamers verdienen geld door het contract dat ze tekenen bij een club en door het winnen van toernooien. Vaak zijn deze professionele gamers ook nog streamers om wat meer geld te verdienen of omdat ze het gewoon heel leuk vinden.

Spreekbeurt over gamen

Youtubers:
Iedereen kent natuurlijk wel de vloggers zoals Enzo Knol, die heel veel geld verdienen door hun leven te delen op Youtube. Zo zijn er ook Youtubers die filmpjes maken terwijl ze aan het gamen zijn. Deze filmpjes zetten zij dan op Youtube en hopen hier dan geld mee te verdienen. De Youtubers verdienen geld door de hoeveelheid mensen die hun filmpje kijkt, en de advertenties die afspelen tijdens de filmpjes. Dus moet jij tijdens een filmpje weer wachten op zo’n stomme reclame voordat je verder kan kijken? Dan betekent dit, dat de Youtuber daarvoor betaald krijgt.

Veel succes met je spreekbeurt!

Veel succes met je spreekbeurt! Nog meer informatie nodig? Klik dan rustig door de website en alle artikelen. Of ga rechtstreeks naar ons artikel over werkstuk over gamen. Hier is genoeg informatie te vinden!

9 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *