Werkstuk over gamen

Wil jij graag je werkstuk schrijven over gamen? Lees dan snel verder! In deze blog zal ik je alles vertellen wat je moet weten om een leuk werkstuk te schrijven over je favoriete hobby. Alle stukken informatie op deze website mag je gratis gebruiken voor je eigen werkstuk.

Wat is gamen?

Om je werkstuk over gamen te beginnen kan je eerst een stukje schrijven over wat gamen nou eigenlijk is.

Game is het Engelse woord voor computerspel of videospel. Gamen is het spelen van een elektronisch spel op een spelconsole, een spelcomputer, je televisie, je computer en nog meer apparaten.

Mensen denken vaak dat een computerspel en een videospel hetzelfde is. Maar niet elk videospel is een computerspel. Een computerspel is alleen op de computer te spelen en een videospel op verschillende apparaten en tegenwoordig zelfs op je mobiele telefoon.

De geschiedenis van gamen

In de jaren 50 begon het allemaal. De eerste game werd uitgebracht. Deze game heette ”Tennis for Two”. Het spel zag er niet zo mooi uit. Het hele idee achter het spel was een soort van tennis dat je kon spelen op je TV. Dit was het begin van het gamen zoals wij het vandaag kennen.

Tegenwoordig is gamen een van de meest populaire hobby’s en zijn er ontelbaar veel spellen uitgebracht. Eigenlijk zijn games niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar waar is het allemaal nou echt begonnen?

Tennis for Two

Het begon dus allemaal aan het eind van de jaren 50. Computerwetenschappers hadden de gedachte dat bordspellen ook digitaal gespeeld moesten kunnen worden. En daarom gingen ze er druk mee aan de slag. De eerste persoon die ooit met een digitaal spel uit is gekomen heet William Higinbotham. Deze man heeft het spel Tennis for Two gemaakt en uitgebracht. Het spel zag er totaal niet uit zoals we dat tegenwoordig gewend zijn. Het was super simpel. Het spel was te spelen op je TV scherm en was simpelweg bedoeld om te ontspannen.

Snelle ontwikkeling

Na Tennis for Two kwam er een langzame ontwikkeling tot stand binnen de game-industrie. In 1972 werd het spel ‘pong’ uitgebracht. Het spel is gebaseerd op de sport tafeltennis en was al iets mooier gemaakt dan Tennis for Two. Pong was ook te spelen op je TV en was ontzettend populair. Het was zelfs zo populair dat de eerste versie van Pong heel snel kapot ging. Dit was omdat het eerst alleen maar op een speelkast te spelen was. En in zo’n kast moest nog geld gegooid worden net zoals in de arcades die wij tegenwoordig kennen. Het spel was zo populair dat binnen twee weken er te veel geld in zat en het spel niet meer gespeeld kon worden.

Werkstuk over gamen

Gelukkig was het spel dan ook snel te spelen op televisie. Tegenwoordig kunnen we ons niet meer voorstellen dat spellen er zo simpel uitzien. Nu hebben we bijvoorbeeld de Nintendo Switch. Een klein apparaatje met super mooi beeld en realistische spellen. Maar ook dit soort draagbare gameconsoles is ooit ergens ontstaan. Zo verscheen er in 1989 de allereerste Gameboy op de markt. Misschien weet je niet helemaal wat een Gameboy is, maar je kan het vergelijken met de Nintendo Switch en de Nintendo DS. De Gameboy was de eerste draagbare spelcomputer ooit!

Deze ontwikkelingen hebben er allemaal voor gezorgd dat gamen is waar het nu is. Nu is het een van de meest populaire hobby’s ter wereld en kun je online spelen tegen mensen uit verre landen. Hoe cool is dat?

Verschillende soorten games

Ook leuk voor in je werkstuk over gamen is een klein overzicht over de verschillende soorten games die er bestaan.

Er bestaan een heleboel verschillende games en daarom delen we ze vaak op in verschillende categorieën. De eerste indeling die we maken als het gaat om verschillende soorten games heeft te maken met het aantal spelers. Is het een singleplayer game, oftewel een spel wat door maar 1 iemand gespeeld kan worden. Of is het een multiplayer game, een spel wat door meerdere mensen tegelijk gespeeld kan worden.

De indeling singleplayer en multiplayer is natuurlijk niet het enige onderscheid wat er gemaakt wordt. Zo worden verschillende games ook in verschillende genres onderverdeeld. De meest bekende genres zijn:

  • RPG’s (Role Playing Games)

Een RPG is een spel waarbij je aan het begin van het spel een personage kiest. Met dat personage ga je op avontuur en kun je allerlei voorwerpen vrijspelen om beter te worden. Een voordeel van een RPG is Grand Theft Auto (GTA)

Werkstuk over gamen
  • MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Games)

Wanneer een RPG met veel mensen tegelijkertijd in een online wereld wordt gespeeld dan noemen we het een MMORPG. Spelers kunnen elkaar ontmoeten in het spel en samen op avontuur gaan. Bekende voorbeelden van MMORPG zijn Runescape en World of Warcraft.

Werkstuk over gamen
  • FPS Games (First Person Shooter)

FPS games zijn spellen die worden gespeeld vanuit het zogenaamde ‘first person’ perspectief. Dit betekent dat je vanuit de ogen van het personage kijkt en alleen je handen kan zien. In deze spellen kruip je in de huid van zwaarbewapende soldaten of gladiatoren en probeer je zo snel mogelijk tegenstanders uit te schakelen. Het bekendste voorbeeld van FPS is Call of Duty.

Werkstuk over gamen

Naast deze drie verschillende genres zijn er natuurlijk nog veel meer die ook ontzettend bekend zijn zoals sport games, simulatie games of avonturen games. En er blijven ook steeds meer genres bijkomen.

Geld verdienen met games

Tegenwoordig zijn er ook een aantal manieren om geld te verdienen met gamen. Zo hebben we bijvoorbeeld streamers, professionele gamers en youtubers. Hier gaan wij uitleggen wat deze mensen doen om geld te verdienen.

Streamers

Streamers zijn mensen die live aan het gamen zijn. Dit doen ze bijvoorbeeld op de website Twitch.tv of op Youtube. Deze mensen gaan bijvoorbeeld een avond van 6 uur tot 10 uur gamen met vrienden en zetten een stream aan. Deze stream kan dan bekeken worden door andere mensen die mee kunnen praten over de games in de chat. De streamers verdienen hun geld door abonnees te krijgen of door donaties te ontvangen.

Professionele gamers

Tegenwoordig zijn er een heleboel esports. Dit zijn online sporten, oftewel professionele gamers. Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld de Edivisie. Dit is een competitie bestaande uit de 18 teams die in de eredivisie spelen, maar dan spelen deze sporters op Fifa. Zo zit bij Ajax bijvoorbeeld Dani Hagebeuk. De professionele gamers verdienen geld door het contract dat ze tekenen bij een club en door het winnen van toernooien. Vaak zijn deze professionele gamers ook nog streamers om wat meer geld te verdienen of omdat ze het gewoon heel leuk vinden.

Werkstuk over gamen

Youtubers

Iedereen kent natuurlijk wel de vloggers zoals Enzo Knol, die heel veel geld verdienen door hun leven te delen op Youtube. Zo zijn er ook Youtubers die filmpjes maken terwijl ze aan het gamen zijn. Deze filmpjes zetten zij dan op Youtube en hopen hier dan geld mee te verdienen. De Youtubers verdienen geld door de hoeveelheid mensen die hun filmpje kijkt, en de advertenties die afspelen tijdens de filmpjes. Dus moet jij tijdens een filmpje weer wachten op zo’n stomme reclame voordat je verder kan kijken? Dan betekent dit, dat de Youtuber daarvoor betaald krijgt.

Veel succes met je werkstuk over gamen!

Ik wil je heel veel succes wensen met je werkstuk over gamen en hoop dat je leraar je een voldoende geeft. Heb je nou het gevoel dat je nog niet genoeg informatie hebt staan in je werkstuk? Neem dan ook even een kijkje in dit artikel over spreekbeurten over gamen. Of klik even door de website heen, er is hier genoeg informatie te vinden om jouw werkstuk tot een succes te maken!

Categories:

No responses yet

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *