De eerste game ooit gemaakt was “Tennis for Two”, ontwikkeld door de Amerikaanse natuurkundige William Higinbotham in 1958. Het spel werd gespeeld op een oscilloscoop, een apparaat dat normaal gesproken wordt gebruikt voor het meten van elektrische signalen. Tennis for Two simuleerde een tenniswedstrijd waarbij twee spelers elk een draaiknop gebruikten om een stip op het scherm te bewegen en zo een denkbeeldige bal over een net te slaan.

Wie heeft het eerste commerciële videospel gemaakt?

Het eerste commerciële videospel was “Computer Space”, uitgebracht in 1971 door Nutting Associates. Dit spel werd ontwikkeld door Nolan Bushnell en Ted Dabney, die later Atari zouden oprichten.

In “Computer Space” bestuurde de speler een ruimteschip dat vijandelijke schepen moest vernietigen terwijl het ontsnapte aan vijandelijk vuur en obstakels in de ruimte. Het spel werd gespeeld op een zwart-wit monitor en de besturing gebeurde met een paar knoppen. Het spel had geen joystick, dus het was een uitdaging om het schip te bewegen en tegelijkertijd te schieten.

Hoewel “Computer Space” niet zo populair was als later spelletjes, legde het wel de basis voor de videogame-industrie en inspireerde het de ontwikkeling van andere spellen zoals “Pong”, dat het eerste grote succes werd van Atari.

De eerste game

Wat is het spel ‘pong’ en hoe werkt het?

Pong is een klassiek computerspel dat oorspronkelijk werd uitgebracht in 1972 door Atari. Het spel simuleert een tafeltenniswedstrijd en wordt gespeeld door twee spelers die elk een verticale balk besturen die zich aan de linker- en rechterkant van het scherm bevindt. Een kleine, vierkante bal beweegt tussen de balken heen en weer. Daarin lijkt het op de eerste game: ‘Tennis for two’.

Het doel van het spel is om de bal zo te slaan dat de tegenstander hem niet kan terugslaan. Telkens wanneer een speler de bal mist, krijgt de andere speler een punt. De eerste speler die een bepaald aantal punten bereikt, wint het spel.

De balken worden bestuurd door middel van draaiknoppen of joysticks. Spelers kunnen de balk naar boven en naar beneden bewegen om de bal te raken en terug te stuiteren. De bal stuitert van de balken en de randen van het scherm af, en verandert van richting bij elke botsing.

Pong was een van de eerste videospellen die commercieel succesvol werd en wordt nog steeds beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de game industrie. Het simpele, maar verslavende spelprincipe heeft vele variaties en spin-offs geïnspireerd en heeft bijgedragen aan de popularisering van de videogames als vorm van entertainment.

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer informatie over gamen en alles eromheen? Neem dan snel een kijkje tussen de verschillende artikelen op onze website. Of ga direct naar:

Categories:

Tags:

No responses yet

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *